Перший млинець – не глевкий

У Глухівському агротехнічному інституті імені С.А. Ковпака СНАУ презентували збірник статей і тез, виданий за результатами І Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні моделі розвитку агропромислового виробництва».

Спочатку завідувач бібліотеки Ольга Зуєва розповіла про перебіг підготовчої роботи до проведення конференції: поширення оголошення та реклами в соціальних мережах, розсилку запрошень до участі, інформаційних листів індивідуально науковцям, науково-педагогічним працівникам, партнерам, представникам виконавчої влади, а також в аграрні виші України та на підприємства. Ольга Іванівна зазначила, що отримані від учасників матеріали перевіряли на плагіат і відповідність до вимог оформлення статей і тез доповідей, редагували технічні, пунктуаційні, граматичні та синтаксичні помилки. З урахуванням складнощів, які виникали під час підготовки першого збірника, Ольга Зуєва запропонувала шляхи їх подолання під час підготовки наступного.

Модератор секції №1, к.т.н, старший науковий співробітник Володимир Макаєв проаналізував особливості доповідей своєї секції. Він стверджує, що більшість матеріалів цікаві та змістовні, а найголовніше, вони стосуються реальних проблем розвитку сільського господарства в нашій країні.

Олексій Ткачов, модератор секції №2, голова циклової комісії електротехнічних дисциплін, приєднався до позитивних відгуків про конференцію. Звернув увагу, що для нашого інституту це неоціненний досвід. Однак висловив зауваження щодо змістового наповнення секції, зокрема, розбіжностей між заголовком і темою статті, відсутності математичного підтвердження інформації або використання застарілих даних. Запропонував затвердити більш жорсткі вимоги у процесі підготовки наступної конференції.

Про переваги секції №3 поінформував її модератор, завідувач відділення механізації та агропромислових технологій Вячеслав Чалий. Вячеслав Іванович зазначив, що матеріали цієї секції несуть дискусійно-прикладний характер і написані студентами та викладачами з власного досвіду.

Наприкінці презентації наукового видання ухвалили відповідні рішення.

Усього до збірника увійшло 100 робіт: секція №1 «Сучасні тенденції розвитку техніки та технологій в агропромисловому виробництві» – 59 матеріалів; секція №2 «Використання енергозберігаючих технологій в АПК» – 24; секція №3 «Підготовка фахівців-аграріїв: проблеми, перспективи, інновації» – 17. Видання розраховане на наукових співробітників, викладачів, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів і фахівців агропромислового комплексу. Збірником вже користуються для проведення лекцій і вивчення дисциплін.