Наука і дослідження – обов’язковий процес діяльності навчального закладу

У Глухівському агротехнічному інституті імені С.А. Ковпака СНАУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні моделі розвитку агропромислового виробництва: виклики та перспективи».

Свої роботи надіслали понад 60 учасників із усієї України (Глухів, Львів, Вінниця, Суми, Кривий Ріг, Полтава, Ніжин, Кропивницький, Дніпро, Рівне, Могилів-Подільський, Київ та ін.)

Це наша перша науково-практична конференція, але ми маємо намір продовжувати цю традицію. Щорічно ми збиратимемо в наших стінах аграріїв із усієї України для обговорення актуальних питань і тем сільськогосподарського спрямування, – стверджує директор інституту Анатолій Литвиненко. – Наука і дослідження – обов’язковий процес діяльності навчального закладу, одна з основних складових підготовки фахівців, які будуть рухати вперед аграрну освіту. Участь у подібних конференціях допоможе практикам удосконалити знання, а студентам підготуватися до написання дипломних і курсових робіт.

У межах конференції працювали три секції: «Сучасні тенденції розвитку техніки та технологій в агропромисловому виробництві», «Використання енергозберігаючих технологій в АПК», «Підготовка фахівців-аграріїв: проблеми, перспективи, інновації».

Ні для кого не секрет, що аграрний сектор економіки забезпечує більшу частину нашої бюджетної складової. Тому й зростає роль профільних навчальних закладів, - зазначає заступник директора ДУ «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта» Микола Хоменко. – Якщо раніше нам говорили, що ми не тих готуємо і не так готуємо, то зараз уже третьокурсників розбирають на роботу. Тобто аграрна освіта вийшла на новий, більш практичний, рівень, який відповідає реаліям нашого часу. Це стосується і навчального закладу, де сьогодні проходить конференція.

Серія доповідей була присвячена актуальним питанням розвитку агропромислового виробництва. Зокрема мова йшла про оцінку економічної доцільності вирощування картоплі на домашній присадибній ділянці, інтенсивне садівництво як перспективу аграрного бізнесу на Сумщині, технології вирощування промислових конопель в аспекті економічної ефективності їх елементів, мінеральне живлення як можливе джерело забруднення навколишнього середовища й інше.

Будь-які двері відкриються для вас, якщо працюватимете над собою та старатиметеся, – ділиться формулою успіху випускник ГАТІ СНАУ, доцент кафедри теплоенергетики НУБіП України Євген Антипов. – Особисто я багато в чому завдячую саме викладачам інституту. Вони привчили мене до науки, показали наскільки це важливо. Тому, можна сказати, що в житті немає нічого неможливого, потрібно лише мати терпіння та плідно працювати.

За результатами конференції буде видано збірник статей і тез доповідей науково-практичної конференції «Сучасні моделі розвитку агропромислового виробництва: виклики та перспективи».

Більше фото фото можна переглянути за посиланням.