Використали можливість на повну

У другий день практичного семінару «Налаштування та обслуговування тракторів», який триває у Глухівському агротехнічному інституті імені С.А. Ковпака СНАУ, до учасників приєднався регіональний представник компанії "LEMKEN-Ukraina" у Східній Україні.

Сергій Мінченко ознайомив присутніх із будовою та основними характеристиками навісного плугу, який учасники випробували, зоравши чималу ділянку на полях лабораторії рослинництва ГАТІ СНАУ.

Наше завдання - розвивати не тільки власний бренд, а й його якісний сервіс, – говорить Сергій Миколайович. – Це нереально без підготовки фахівців, які розуміються на нашій техніці. Тому кожен такий захід – це можливість розширити коло спеціалістів, які, прийшовши на роботу, вже знатимуть, як працювати з тим чи іншим навісним обладнанням. Тим більше, що зараз випав унікальний шанс поспілкуватися саме з викладачами, які вчать студентів, а це значно розширює аудиторію.

Поки фахівець товариства з управління проектами та процесами в аграрній економіці (Німеччина) Бернд Генн розповідав про гідравліку, електронну задню навісну систему й інші «родзинки» трактора CLAAS Axion 850-Serie, представник фірми-виробника спілкувався з агроінженерами-третьокурсниками безпосередньо «на об’єкті». Молоді люди на повну використали можливість ознайомитися зі зразком сучасної сільськогосподарської техніки не на малюнках, а в реаліях. І це стало ще одним результатом роботи практичного семінару.

Цей захід ще раз підкреслює євроінтеграційні кроки України, і німецько-український проект «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України» є тому підтвердженням, – упевнено аргументує Юрій Борхаленко, кандидат технічних наук, методист вищої категорії НМЦ «Агроосвіта». – Ви вдумайтеся в назву цього проекту. Вона глибока й багато про що говорить. І якщо ми зазначаємо, що основною метою проекту є підвищення практичної підготовки фахівців, це говорить про те, що ми знаходимося на правильному шляху. По суті, це перший семінар, який проводиться безпосередньо в регіоні в такому форматі, коли два дні навчають викладачів, а потім вони цьому ж вчитимуть студентів. Хочеться, щоб така практика була й надалі, що вплине не тільки на розвиток аграрної освіти, а й у цілому всієї держави.

Сьогодні учасники семінару з успіхом виконали практичні завдання. Завтра кожному з них доведеться розтлумачувати почуте вже студентам.