Навчимо викладачів – отримаємо фахівців високого рівня

У Глухівському агротехнічному інституті імені С.А. Ковпака Сумського НАУ розпочався всеукраїнський практичний семінар «Налаштування та обслуговування тракторів».

До колишньої гетьманської столиці з’їхалися представники сільськогосподарських вишів з усієї України. В рамках німецько-українського проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України» викладачі Мирогощанського аграрного коледжу, Красноградського аграрно-технічного коледжу імені Ф.Я. Тимошенка, Житомирського та Немішаївського агротехнічних коледжів, Роменського коледжу СНАУ та Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака СНАУ спочатку детально вивчатимуть, а потім і практично випробовуватимуть можливості трактора CLAAS Axion 850-Serie та навісного обладнання Lemken.

Практичним семінаром «Налаштування та обслуговування тракторів» ми продовжуємо впевнений перехід нашого навчального закладу в площину покращення практичної підготовки студентів, – пояснює директор ГАТІ СНАУ Анатолій Литвиненко. – І йдемо в цьому питанні від головного – вчимо викладачів. Ми виводимо їх за рамки аудиторій. Ми даємо можливість спочатку їм самим освоїти сучасну сільськогосподарську техніку, а потім допомогти зробити це ж саме студентам. А втілення такого досвіду в інших навчальних закладах зможе поліпшити рівень підготовки молодих фахівців для АПК усієї держави – хіба це не результат? Я щиро вдячний за важливу підтримку в цих питаннях науково-методичному центру «Агроосвіта» та нашим німецьким партнерам по міжнародному проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України». Ми й надалі готові бути майданчиком для втілення в життя будь-яких проектів, які в підсумку дадуть нашій молоді високооплачувану роботу в рідній Україні, дадуть поштовх розвитку наших сіл.

Перший день семінару присвятили теоретичній підготовці викладачів. Фахівець товариства з управління проектами та процесами в аграрній економіці (Німеччина) Бернд Генн детально розповів про умови роботи та керування трактором, елементи управління й інструменти. Окремо зупинилися на водійському місці, системі обігріву та кондиціювання, освітленні. Також німецький фахівець звернув увагу на багатофункціональний підлокітник і сигналізатори в панелі управління. Насамкінець вивчили роботу дисплею інформаційної системи CLAAS (CIS). Учасники практичного семінару жваво обговорювали отримані знання.