Правила, що рятують життя

У Глухівському агротехнічному фаховому коледжі СНАУ відбулася загальна кураторська година за участі представника ДСНС Максима Гончарова.

Мова йшла про вибухонебезпечні предмети та правила поводження в разі їх виявлення; поведінку під час сирен і пожежну безпеку в побуті.

Максим Павлович наголосив, що на тих територіях, де відбуваються обстріли, треба бути вкрай обережними, бо всюди може чатувати небезпека у вигляді нерозірваних снарядів, мін, пасток, розтяжок тощо. Передусім слід уникати пересування польовими дорогами. Ні в якому разі не досліджувати залишені бліндажі, окопи, блок-пости. Також варто не чіпати сумки, рюкзаки, коробки без нагляду в людних місцях, бо вміст може бути небезпечним.

Також представник ДСНС ознайомив студентів із видами мін і їх особливостями та дав чіткий алгоритм дій у разі їх виявлення:

Якщо ви натрапили на вибухонебезпечний предмет, зупиніться, заспокойтеся, не робіть хаотичних рухів. Повертайтеся назад тим само шляхом, яким ішли, на відстань не менше ста метрів. Якщо поруч є люди, обов’язково попередьте їх про небезпеку. Запам’ятайте орієнтири, які потім допоможуть фахівцям із розмінування. Після цього телефонуйте на 101 або 102. Ні в якому разі не фотографуйте предмет, не телефонуйте поруч із ним, бо не відомо, як саме він може зреагувати на хвилі мобільного зв’язку.

Також присутні на кураторській годині отримали роз’яснення стосовно дій у разі ввімкнення сигналу про повітряну тривогу та безпосередньо під час обстрілів. Так, якщо вибухи близько, треба намагатися не затримуватися біля вікон, бо уламки скла можуть травмувати більше, ніж вибухова хвиля. Якщо небезпека застала на відкритій місцевості, краще заховатись у заглибленнях чи за підвищеннями. Також молодим людям нагадали про правило двох стін.

Наостанок поговорили про пожежну безпеку в побуті. Максим Гончаров закликав студентів відключати електроприлади з мережі, виходячи з дому, бо це допоможе убезпечити від короткого замикання. Крім цього, нагадав про те, що свічки не можна розташовувати біля горючих предметів і ставити в пластикові склянки.