Цифровізація в освіті: є куди рухатись

Директор Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ Анатолій Литвиненко взяв участь у круглому столі «Сучасна електронна платформа знань», що проходив на базі Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти.

У заході брали участь голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина; керівники закладів освіти; адміністрація та методисти НМЦ ВФПО.

Під час зустрічі підняли питання щодо створення загальної єдиної платформи інформаційних освітніх ресурсів «Медіатека електронних засобів навчання». Вона поєднує книжкові фонди вищих і фахових передвищих освітніх закладів, надаючи їм вільний доступ до своєрідної змістовної скриньки знань – електронного носія інформації. В якості прикладу було продемонстровано електронний підручник з електроенергетики, у створенні якого брали участь і представники ГАФК СНАУ.

Що таке сучасний електронний підручник сьогодні? Це не кількість написаного, а зміст. Він буде фаховим і цікавим, якщо буде яскравим, ілюстрованим, змістовним, наповненим детальним розбором елементів підготовки з короткою інформацію, – зазначив Анатолій Литвиненко.

Також обговорили теми розвитку матеріально-технічної бази, дистанційного навчання, вступної кампанії тощо. Так, мова стосувалася фінансування навчальних закладів, оплати праці; законопроекту щодо вилучення земельних ділянок у вишів, які займаються підготовкою аграріїв; нормування системи дуальної освіти та створення її як опорної складової для старших курсів із прив’язкою до виробничих процесів. Крім цього, спікери звернули увагу на роль професійного зростання у процесі підготовки фахівців.

У рамках круглого столу Юлія Гришина подарувала Анатолію Васильовичу власну книгу «Знання, які змінюють світ: проблеми системи освіти в Україні та шляхи їх розв’язання».

Щиро вдячний Юлії Миколаївні за ту роботу, яку вона виконала, створивши це видання, - ділиться враженнями директор коледжу ГАФК СНАУ. – Авторка піднімає надзвичайно важливі питання щодо місця України у світовому освітньому процесі, в чому наші переваги, а де не допрацьовуємо. Дуже глибока й різноманітна аналітика, цікаві рейтинги, варіанти країн, чиї підходи до галузі освіти можна брати за взірець і багато іншого роблять цю книгу настільною для тих освітян, які налаштовані на результативні зміни галузі та готові брати участь у їх напрацюванні.