Екологія в умовах війни

Викладач ГАФК СНАУ Світлана Бондаренко взяла участь у міжнародному проєкті «Чистий Глухів» – соціальній кампанії з посилення екологічної свідомості мешканців нашого регіону, розпочатій партнерами з Польщі.

Освітяни Глухова та Шостки впродовж кількох місяців зустрічалися з досвідченими викладачами, екологами-активістами, представниками з благоустрою Польщі.

Лідером проєкту виступила Fundacja VERDA, партнерами стали мерія міста Торунь (Польща), Національний заповідник «Глухів», ГО «Птаха». Співфінансування здійснювалося Польсько-Американським Фондом Свободи в рамках програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта для демократії». Головна мета – популяризація знань про збереження довкілля, формування екологічної компетентності молодого покоління.

Програма проєкту передбачала вивчення таких тем: «Глобальна освіта», «Глобальна дистрибуція товарів», «Цілі сталого розвитку», «Медіаосвіта», «Екологічне виховання на практиці», «Як правильно сортувати сміття» (tu temat Joanny), Genyal.ly – платформа для інтенсивного анімованого контенту.

Зазначимо, що проєкт «Чистий Глухів» – це соціальна кампанія, що проводилась у публічному та віртуальному просторі. У її рамках створили профіль у FB, де надавали інформацію з проектної діяльності й інфографіку, публікували контент, пов’язаний з екологічною освітою та селективним збором відходів; облаштували кілька місць, що показують небезпеку відсутності сортування та переваги сортування побутових відходів; оформили та надрукували плакати, що пропагують розділення відходів і будуть розміщені в закладах освіти, офісах, громадських місцях.

Спікери заходів були підібрані компетентні, онлайн-зустрічі проходили дуже цікаво, але через російську агресію постало питання: «Як проводити навчання та чи зможемо завершити проєкт?», – зазначила Світлана Бондаренко. – Та нам усе вдалося. Ми отримали не тільки нові знання та практичні навички, але й неоціненний життєвий досвід роботи в складних умовах. Спільна взаємодія всіх учасників у доброзичливій, дружній атмосфері стали запорукою успіху. Проєкт завершили до Всесвітнього дня прибирання, педагоги долучилися до прибирання та сортування сміття у громадській сортувальні на території будинку Міклашевського.

За словами Світлани Вікторівни, на початку проєкту кошти планували спрямувати на екологічні цілі, але через повномасштабне вторгнення росії в Україну всі отримані гроші передали на потреби Збройних Сил України.

Наші партнери з Польщі постійно надавали матеріальну допомогу українським воїнам. Зараз проєкт набув іншого значення, але дав віру в краще, – підсумувала пані Світлана.