Фокус уваги – на екологію

Із нагоди Міжнародного дня дій на захист клімату в ГАФК СНАУ відбулася загальна виховна година для студентів-першокурсників за участі директорки КЗ Сумської обласної ради «Регіональний ландшафтний парк «Сеймський» в м. Путивль Марини Коняєвої.

Марина Миколаївна поговорила зі студентами про клімат, кліматичну кризу, а також ознайомила з сучасними даними спостережень. Крім цього, під час онлайн-зустрічі мова йшла про чинники, що спричиняють кліматичні проблеми: спалювання вугілля/нафти; промислові процеси та змінення площ лісів; небезпечні погодні явища, які сьогодні вирують у нашій країни (повені, сильні вітри/дощі, град, посуха, смерч/буревій); глобальне потепління. Не оминули увагою й причини кліматичних змін: парниковий ефект, підвищення рівня моря, танення льодовиків, потепління/похолодання тощо.

До того ж Марина Коняєва розповіла, чим займається її установа, щоб боротися з вищезазначеними проблемами. Зокрема, вони захищають і відновлюють ліси, не допускають їх підпалів; борються, щоб не розорювали прибережні зони, заливні луги; контролюють і знищують особливо небезпечні види інвазійних рослин; зариблюють річку Сейм; доглядають за тваринами, в тому числі й червонокнижними; організовують акції з прибирання; проводять еколого-освітню та роз’яснювальну роботу щодо енергозберігаючих технологій.

За словами пані Марини, війна також внесла свої корективи в екологічні процеси, адже тепер у землю потрапляє багато боєприпасів, а ворожі обстріли винищують ліси та заповідні території.

Ми повинні звернути увагу на екологію – передусім того населеного пункту, де проживаємо. Ми маємо зрозуміти: все, що ми робимо, ми повинні робити для майбутніх поколінь, для ваших дітей та онуків, для вас самих. Будь ласка, давайте разом будемо робити всі можливі та неможливі заходи, щоб жити на красивій та екологічно-чистій планеті, – підсумувала директорка ландшафтного парку.

Насамкінець студенти ставили запитання, на які Марина Миколаївна дала фахові відповіді.