Під лежачий камінь вода не тече

У Глухівському агротехнічному фаховому коледжі СНАУ відбулося позачергове онлайн-засідання педагогічної ради.

Під час виступу завідувачки навчально-методичної лабораторії Оксани Самофалової мова йшла про проведення профорієнтаційної роботи протягом 2021-2022 навчального року.

З початком повномасштабного вторгнення на територію України військових країни-агресора, життя розділилося на час до 24 лютого та після нього, – зазначила Оксана Михайлівна. – Відповідно, до 24 лютого всі ми активно працювали, збирали попередні заяви абітурієнтів, реєстрували їх у приймальній комісії, проводили аудиторні навчання на підготовчих курсах. Потім півтора місяця невизначеності. Роботу весняних підготовчих курсів відновили у квітні в дистанційному форматі. Повноцінно розпочали профорієнтаційну роботу серед потенційних вступників з травня. В червні провели навчання літніх підготовчих курсів.

Крім цього, говорили про складові поновлення контингенту, особливості й результати вступу. Також звернули увагу на основні напрямки та завдання профорієнтаційної роботи на 2022-2023 н/р.

До того ж Оксана Самофалова ознайомила присутніх із найважливішими заходами, запланованими на поточний рік. Зокрема йшлося про дні відкритих дверей відділень і коледжу загалом; підготовчі курси; використання традиційних форм роботи та напрацювання нових для ефективного виконання індивідуальних планів тощо.

Викладач Оксана Вілкова поінформувала щодо результатів вступу школярів із закріпленої за нею Глухівської громади.

Голова циклової комісії електротехнічних дисциплін Олексій Ткачов закцентував увагу на проблематиці цьогорічної профорієнтаційної діяльності: невизначеності абітурієнтів щодо схильностей до тієї чи іншої спеціальності; недостатньому рівні самосвідомості; нестачі життєвого досвіду.

Ми розуміємо, що вступна кампанія 2022 року була особливою, якщо не сказати форс-мажорною. Переживши перший шок від того, що почалася війна, ми почали шукати можливості для внутрішньої мобілізації та доступу до майбутніх абітурієнтів, дистанція з якими, створена пандемією коронавірусу, була подвоєна обставинами, що принесло з собою повномасштабне вторгнення загарбників, – зазначив Олексій Олександрович. – Навіть після того, як Сумщина була звільнена від російських військ, значна частина проблем залишилася. Передусім, це погіршення транспортного сполучення з великою кількістю населених пунктів, які до цього були традиційними об’єктами профорієнтаційної діяльності викладачів коледжу. І коли під’їзд до центрів громад усе ж таки був відновлений, то сполучення із віддаленими селами через високу вартість пального, безпекові та інші чинники й зараз залишається досить проблематичним. Але я впевнений, що, попри складнощі, ми з поставленими завданнями впораємось.

Наприкінці виступу Олексій Ткачов навів можливі шляхи вирішення низки проблем, що нині постали перед колективом, для досягнення повноцінного набору 2023 року.

Нам довіряють батьки та діти, і ми зобов’язані цю довіру не втратити. Також для нашої діяльності є важливою прихильність тих виробничників, яким потрібні наші випускники, – наголосив директор коледжу Анатолій Литвиненко. – Пам’ятаймо, що під лежачий камінь вода не тече. Кожен викладач і співробітник, який працює в таких надзвичайно складних умовах, є основою іміджу нашого навчального закладу. Маємо робити виважені кроки.

За результатами педагогічної ради учасники ухвалили низку рішень.