Будівництво: перевірені часом традиції

У рамках відзначення 50-річчя відділення будівництва в ГАТІ СНАУ відбулася перша Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Будівництво й освіта: сучасні тренди й перспективи».

У заході взяли участь адміністрація Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака СНАУ, виробничники, викладачі та студенти, а також співробітники та здобувачі освіти Сумського національного аграрного університету.

Насамперед, ця конференція унікальна тим, що вона наша перша студентська. Сподіваюся, що сьогодні ми започаткували таку добру традицію і будемо проводити такі заходи системно за всіма напрямками підготовки та з урахуванням потреб виробництва, – зазначив директор Анатолій Литвиненко.

Під час пленарного засідання Анатолій Васильович здійснив екскурс в історію навчального закладу, зокрема, відділення будівництва, завдяки студентам і викладачам якого відбудовувався та розвивається інститут. Звернув увагу на пріоритетні напрямки діяльності вишу, активність студентів, якість підготовки, професіоналізм викладачів тощо.

Голова циклової комісії будівельних дисциплін ГАТІ Іван Степченко детальніше ознайомив із шляхом відділення будівництва, починаючи з 1971 року та завершуючи сьогоденням; освітньою діяльністю; програмами для навчання та фаховими компетентностями. Співдоповідачем став студент-будівельник Дмитро Юрков. Юнак говорив про те, що вибір навчального закладу, спеціальності та майбутньої професії є першим кроком молодої людини на шляху самостійного життя. Розповів про участь студентів у вивченні сучасних методів проектування, розрахунку будівельних конструкцій, розробці проектів на будівництво та реконструкцію, семінарах, конференціях й олімпіадах.

Під час доповіді голови Центру молодіжної політики інституту Аліни Силіної мова йшла про поєднання практичної та теоретичної підготовки як передумови успішного працевлаштування молодого фахівця. Також вона дала студентам поради, які допоможуть їм розвиватися.

Протягом 50-ти років роботи будівельне відділення пристосовувалося до предметної необхідності, за якою спрямовані підготовлені фахівці. Приємно, що сьогодні наші студенти затребувані на ринку праці, мають перші робочі місця та можуть себе професійно розвивати, паралельно навчаючись, – наголосив директор інституту Анатолій Литвиненко. – Успішні студенти – це імідж навчального закладу.

Про особливості підготовки здобувачів освіти спеціальності 191 «Архітектура та містобудування» в Сумському національному аграрному університеті розповів доцент кафедри архітектури та інженерних вишукувань СНАУ Артем Бородай. Про роль дипломного проектування у підготовці майбутніх фахівців-архітекторів – студент-магістрант університету Сергій Тараненко.

Спеціаліст технічного відділу компанії ТМ Anserglob Сергій Циба представив торгову марку фірми. Говорив про історію існування на ринку; отримання оновленого сертифікату управління якістю; запуск виробництва пінопласту, сухих будівельних сумішей і дисперсійних матеріалів у містах України; редизайн пакування тощо.

Ми відкриті для нових ідей. Завжди готові співпрацювати з вищими навчальними закладами, представляти нашу продукцію, навчати студентів правильності технології виконання тих чи інших робіт в конкретній галузі, – зазначив пан Сергій.

Анатолій Литвиненко висловив сподівання на надійне партнерство та продовження тенденції співпраці.

Після цього відбулося засідання за секціями: 1 – енергозберігаючі технології в будівництві; 2 – діджиталізація в будівництві; 3 – підготовка фахівців будівельної галузі: виклики та перспективи.

За підсумками роботи конференції буде укладено збірник матеріалів Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «Будівництво й освіта: сучасні тренди та перспективи», який буде розміщено на сайті Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака Сумського національного аграрного університету.