Анатолій Литвиненко: «Імідж навчального закладу створюють обдаровані педагоги та студенти»

У Глухівському агротехнічному інституті імені С.А. Ковпака СНАУ в онлайн режимі відбулося засідання педагогічної ради.

Заступник директора з навчальної роботи Наталія Горох та заступник директора з виховної роботи Денис Овсянко розповіли про організацію роботи з обдарованою молоддю. Мова йшла про участь і досягнення студентів вишу у Всеукраїнських олімпіадах із фахових і загальноосвітніх дисциплін і тих, що проходили на онлайн-платформах; конкурсах; науково-практичних конференціях; онлайн-марафонах; спортивних змаганнях; фестивалях; флешмобах.

Питання роботи з обдарованими молодими людьми, їх підтримка та створення умов для їх самореалізації в час пандемії, карантину та локдаунів – актуальне, як ніколи. Це, насамперед, пов'язано з тим, що в суспільстві існує певне психологічне напруження, яке діти відчувають більше за інших. Тому один із варіантів відмежуватися від негативу – зайняти себе якимось хобі (спорт, мистецтво тощо), – зазначив Денис Олександрович.

До того ж доповідачі запропонували шляхи покращення роботи з талановитими студентами: створити пошуково-дослідницькі гуртки; залучити студентів до участі в грантових програмах; розробити дієвий механізм стимулювання обдарованої молоді та педагогічних працівників, які проводять роботу з нею тощо.

Зараз перед колективом стоїть завдання – допомогти молодій людині реалізувати себе. Наші студенти – це результат нашої роботи, обличчя вишу. Ми є носіями інформації та повинні якісно її викласти здобувачеві, щоб кожна спеціальність розвивалася, – підсумовує директор ГАТІ СНАУ Анатолій Литвиненко. – Пам’ятайте, імідж навчального закладу створюють обдаровані педагоги та студенти.

Заступник директора з навчально-виробної роботи Олександр Дещенко ознайомив із сучасними підходами до організації співпраці з роботодавцями, її важливістю, основними напрямками, сучасним станом, проблемами та перспективами. До обговорення цього питання долучилися завідувачі відділень: електроенергетики – Василь Литвиненко, економіки та інформаційних технологій – Олена Суровицька, будівництва – Віра Хлонь, агроінженерії – Вячеслав Чалий. Вони звернули увагу на основні підприємства, організації та установи, в яких проходять практику наші здобувачі освіти та завдяки яким удосконалюється матеріально-технічна база навчального закладу, а також важливість дуальної форми здобуття освіти. Підсумовуючи вищезазначене, керівник вишу Анатолій Литвиненко наголосив, що роботодавцям необхідний універсальний фахівець, який розуміється не лише на своєму напрямку діяльності, але й на суміжних, тому під час підготовки студента треба звертати на це особливу увагу.

Про розгляд і схвалення освітньо-професійних програм освітнього ступеня «Бакалавр», освітньо-професійного ступеня «Фаховий молодший бакалавр» та навчальних планів зі спеціальностей доповіла заступник директора з навчальної роботи Наталія Горох. Про підвищення кваліфікації педагогічних працівників – завідувач методичним кабінетом Ірина Хлонь.

Протягом засідання педагогічної ради були ухвалені відповідні проекти рішень.