Замість того, щоб клясти темряву, краще запалити свічку

До 100-річчя від Дня народження Миколи Дмитровича Білобаби у народному музеї С.А. Ковпака оновили куточок, присвячений викладачу-ветерану педагогічної праці.

На захід завітали викладачі Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака СНАУ Анатолій Снігир і Микола Лисенко, які протягом багатьох років працювали пліч-о-пліч із Миколою Дмитровичем, ветеран Збройних Сил України Микола Жмурко, заступник директора з виховної роботи Денис Овсянко, культорганізатор Анна Овсянко та студентський актив вишу.

Завідуюча музеєм Надія Зайцева звернулася до присутніх зі вступним словом та представила гостей. Вона зазначила, що захід присвячений по-справжньому унікальній людині, представнику того покоління, яке відбудувало зруйноване війною господарство та передало його у спадок нащадкам.

Викладач Микола Лисенко розповів про секрети життєвої мудрості М.Д. Білобаби. Зокрема, Микола Іванович говорив про важке дитинство; воєнну юність; офіцерське звання; підготовку бійців до фронту; битви, учасником яких під час Другої світової війни був наш ювіляр; якісну роботу ангела-охоронця; доленосне поранення. Не оминув увагою і найважливіші риси ветерана: чесність, порядність і працелюбність.

Він ішов у ногу з технічним прогресом. На 90-річчя подарували йому ноутбук, який він без проблем освоїв, – з посмішкою згадує Микола Лисенко. – Ми брали з нього приклад, тому і молоде покоління має пам’ятати та наслідувати цю Людину з великої літери.

Продовжив ділитися спогадами про зустріч із Білобабою офіцер-ракетник Микола Жмурко:

Микола Дмитрович кував перемогу разом із нашим народом, беріг не тільки Глухів чи Європу, але й увесь світ. Це людина, яка присвятила своє життя захисту Батьківщини та вихованню молоді.

Член Центру молодіжної політики ГАТІ Тимофій Ткаченко зробив короткий екскурс у життя та діяльність педагога-ветерана, наголосивши, що для нього за честь познайомитися з постаттю такої видатної людини та стати оповідачем у фільмі про Миколу Білобабу (відео можна подивитися нижче). Надія Зайцева додала, що фільм створений на основі спогадів самого героя (розповідь про війну, післявоєнний період, викладання в технікумі, людей, з якими звела доля) та з використанням матеріалів, знятих учнями Глухівської ЗОШ №3. Також Надія Олексіївна продемонструвала «Дневник прийома лекарств», який вів Микола Дмитрович і на останніх сторінках якого було записано життєве кредо ювіляра: «Вместо того, чтобы проклинать темноту, лучше зажечь свечу».

І якщо для когось із вас Білобаба стане прикладом, дороговказом у житті – це буде добре, – звернулася до молоді завідуюча музеєм. – Наше покоління передає естафету пам’яті вашому, а ви передайте її своїм наступникам.

Завершили захід переглядом виставки «Взірець мужності, стійкості, сили духу», розгорнутої у читальній залі бібліотеки інституту.