На часі – проблематика підготовки фахівців-аграріїв

У ГАТІ СНАУ відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція (онлайн) «Сучасні моделі розвитку агропромислового виробництва: виклики та перспективи».

Два роки поспіль конференція проходила в аудиторному форматі, однак цьогоріч пандемія внесла свої корективи, тому науковці спілкувалися в онлайн-просторі.

Заступник директора з навчальної роботи Наталія Горох повідомила, що учасниками стали представники наукових установ, закладів освіти, виробництва, громадських організацій, педагогічного та студентського загалу. У якості слухачів зареєструвалося близько ста осіб і подали матеріали для друку у збірнику 80 учасників конференції. Також Наталія Василівна ознайомила з деякими організаційними питаннями.

Пленарне засідання розпочалося з виступу директора Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти Тетяни Іщенко:

Дуже рада брати участь у вашій конференції, яка проходить уже третій рік поспіль. Її тематика надзвичайно цікава. Ми як освітяни не можемо стояти осторонь розвитку агропромислового виробництва. Сьогодні АПК розвивається в умовах діджиталізації, штучного інтелекту, екологізації, продовольчої безпеки, а також дефіциту кадрів високої кваліфікації, на що ми можемо з вами впливати. Тому, думаю, що Глухівський агротехнічний інститут і Сумський національний аграрний університет рухаються в правильному напрямку.

Після цього методист інституту Олександр Гладушка привітав учасників онлайн-заходу, висловив сподівання на проведення наступної конференції у звичному форматі. Олександр Федорович поділився перевіреними часом традиціями нашого навчального закладу та новітніми підходами до підготовки фахівців; ознайомив зі славним історичним минулим вишу, спеціальностями, матеріально-технічною базою, пріоритетними напрямками діяльності, освітнім процесом, науково-дослідницькою роботою тощо. Також під час його доповіді мова йшла про співпрацю ГАТІ СНАУ з виробництвом, участь у міжнародних проектах, виховну роботу та соціальну політику.

Заступник директора науково-методичного центру ВФПО Микола Хоменко розповів про перспективи розвитку та виклики сьогодення аграрної освіти в Україні, зокрема, соціально-економічні, суспільно-політичні, національно-історичні особливості. Також говорив про зміну векторів ринків праці й освітянських послуг, інтеграційні процеси у світовий економічний, освітянський і культурний простори; звернув увагу на пріоритетність певних напрямів підготовки, бази практик аграрних технікумів і коледжів.

Ми з великою повагою ставимося до трудового колективу, науковців, освітян і керівництва вашого інституту і те, чого ви досягли – це ваш успіх. Є суттєві результати, які виділяють ГАТІ на фоні всіх інших, а сьогодні НМЦ ВФПО має 708 закладів фахової освіти. Ви – успішні, ви є провідними реформаторами нашого освітянського сектору, – звернувся до слухачів Микола Павлович.

Щодо вертикально-інтегрованої системи підготовки фахівців освітнього ступеня «Бакалавр» і «Магістр» у Сумському національному аграрному університеті (з досвіду співпраці СНАУ та ГАТІ) доповів заступник проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Сумського НАУ Анатолій Розуменко.

Уже третій рік я беру участь і завжди із задоволенням їду до вас. Чому? Тому що ті питання, які ви підіймаєте, актуальні, систематизують нашу роботу, збагачують досвід. Це приносить користь дійсно усім учасникам цього засідання, – сказав завідуючий наукового-методичного кабінету інженерно-технічної та технологічної освіти НМЦ ВФПО.

Володимир Іванович продовжив виступ доповіддю на тему: «Практична підготовка студентів із використанням сучасних технологій виробництва та техніки».

Регіональний представник ДП «ЛЕМКЕН-Україна» Сергій Мінченко звернув увагу на важливість сучасної матеріально-технічної бази у закладах освіти для висококваліфікованої підготовки фахівців аграрного профілю, беручи до уваги співпрацю з Глухівським агротехінститутом.

Також під час пленарного засідання заслухали виступи співробітників ГАТІ СНАУ: завідувача відділення економіки та інформаційних технологій Олени Суровицької, агронома Романа Марченка, голови циклової комісії електротехнічних дисциплін Олексія Ткачова та завідувача виробничими практиками Марини Козлової. Вони говорили про використання дистанційних технологій у процесі підготовки спеціалістів економічного профілю; психолого-педагогічні аспекти впровадження дистанційних форм навчання; організацію пошуково-дослідницької роботи в закладі освіти з досвіду роботи лабораторії рослинництва та фруктових насаджень; співпрацю з виробництвом у контексті підготовки фахівців енергетичної галузі; дуальну форму здобуття освіти як напрямок співпраці з роботодавцями.

Насамкінець Наталія Горох підбила підсумки роботи ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції (онлайн) «Сучасні моделі розвитку агропромислового виробництва: виклики та перспективи». Подякувала за плідну роботу, обмін результатами досліджень, які у майбутньому можна використати у своїй професійній діяльності.

За підсумками конференції буде видано збірник матеріалів і розміщено на сайті Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака в розділі «Наука», а всі учасники отримають сертифікати.

Після завершення заходу директор ГАТІ СНАУ Анатолій Литвиненко подякував НМЦ ВФПО, СНАУ та «ЛЕМКЕН-Україна» і решті учасників із різних навчальних закладів за увагу до актуальної на сьогодні проблематики в підготовці фахівців аграрного профілю.