Міжнародний проект в онлайн-режимі: фініш

Завершив роботу онлайн-семінар «Процеси заготівлі сіна та силосу з урахуванням налаштування та обслуговування жаток».

В останній день занять лектори Бернд Хенн і Роберт Грімм за допомогою своїх німецьких колег провели віртуальні екскурсії для українських викладачів. Експерти показали виставкове приміщення компанії Claas, у якому зібрано сільськогосподарське приладдя для ручної роботи та техніку різних часів: від початку існування сільського господарства в Німеччині до сьогодення. Педагоги дізналися про принципи роботи старовинних і сучасних машин; історію розвитку косарок, жаток і молотарок, а також переглянули давню рекламу у вигляді настінних дощечок. Екскурсовод продемонстрував експонати так званої «бульдожої» (з місцевого сленгу – тракторної) кімнати – маленькі копії техніки, яку компанія Claas випускала раніше.

Після невеликої перерви екскурсія перемістилася до фермерського господарства на півдні Німеччини, що займає 250 га землі під пасовища та ріллю. Тут викладачі побачили роботів-годувальників, автоматизовану роздачу кормів та їх змішування у вертикальному міксері (кукурудзяний і трав’яний силос із комбікормами), систему прибирання у коровниках тощо. Дізналися, що господарство має власну біо-газову установку, що працює на основі силосу кукурудзи та гною. Варто зазначити, що це не лише фермерське господарство, але й садиба для проведення відпустки або ж вихідних. На її території знаходиться молочна хатинка, яка працює 24 години на добу без продавця та реалізує молоко, яйця, сир й інше. Крім цього, є можливість полювання на диких кабанів.

Загалом, за словами лекторів, механізація підприємства – велика економія часу, а перевиробництво продуктів харчування несе вигоду для фермерського господарства.

Сьогодні під час онлайн-семінару викладачі отримали додаткові знання про історію розвитку сільгосптехніки Німеччини та роботу місцевих підприємств.

За результатами чотирьох днів учасники отримають сертифікати.