Зробити навчання максимально наближеним до умов праці

У рамках реалізації українсько-німецького проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України» в Глухівському агротехнічному інституті імені С.А. Ковпака СНАУ відбувся інформаційний захід «Дні практичного навчання».

Насамперед директор інституту Анатолій Литвиненко привітав учасників.

Ми розуміємо, що сьогодні виробничники потребують уніфікованого працівника. Без збільшення частки практичної складової в навчальному процесі цього не досягнеш. Завдяки співпраці з нашими німецькими партнерами, колегами з НМЦ ВФПО в нас з’явилася можливість змінити освітній процес у реальному часі. Ми отримуємо нові вміння, навчальний заклад поповнюється сучасним обладнанням – і це стає основною складовою процесу підготовки. Зміни, що відбуваються, – відчутні та видимі.

Після цього керівник проекту Ханс Георг Хассенпфлюг розповів про функціонування системи дуальної освіти в Німеччині. Зокрема, мова йшла про розподіл завдань між усіма ланками освітнього процесу, сучасні підходи до навчання, роль аграрних підприємств і фермерських господарств, основні тематичні напрямки навчання на сільськогосподарському підприємстві тощо.

Ви говорили про те, що вас не задовольняє рівень підготовки випускників, – Ханс Георг Хассенпфлюг звернувся до присутніх представників сільськогосподарських підприємств. – Вони з теоретичного боку мають прекрасні знання, але у плані застосування їх на практиці є багато недоліків. І ми прагнемо ліквідувати ці прогалини за рахунок реорганізації навчального процесу в аграрних коледжах України. Уряд вашої країни обрав в якості зразка для наслідування систему дуальної освіти, яка розвивається в Німеччині протягом 150 років. І в рамках проекту на базі 4 пілотних коледжів ми намагаємося втілити принципи дуальної освіти та зробити навчання максимально наближеним до умов праці.

Методист ДУ «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти» Наталія Деркач підбила підсумки дворічної роботи в рамках проекту. Серед іншого вона говорила про мотивацію студентів до навчання й отримання якісної освіти, набуття професійних навичок і компетенцій, необхідних для виконання посадових обов’язків у сучасних умовах, швидку адаптацію випускника до конкретного виробництва. Також звернула увагу на зміни, що відбулися в навчальних планах.

Щодо організації практично орієнтованого професійного навчання на прикладі досвіду ГАТІ СНАУ доповідав в.о. заступника директора з навчально-виробничої роботи Олександр Дещенко. Він зупинився на основних напрямках роботи своєї частини: підготовці робітничих професій, базах практичної підготовки, видах практик тощо.

Головний інженер ТОВ «Велетень» Віктор Чубун спочатку ознайомив із видами діяльності товариства та матеріально-технічною базою, наголосивши, що вони мають усі умови для проходження студентами практик, які просто необхідно поєднувати з навчальним процесом. Разом із присутніми обміркував питання грошових виплат студентам, які в рамках упровадження дуальної освіти навчатимуться, по суті, працюючи на підприємстві.

Студенти нашого вишу Вікторія Іванченко та Василь Горох поділилися з учасниками інформаційного заходу враженнями від проходження практики на аграрних підприємствах Німеччини. Молоді люди розповіли про роботу, яку виконували: заготівлю соломи та сіна; обслуговування біогазових установок; збір урожаю; ремонт машин та обладнання тощо. Також Вікторія та Василь вивчали систему роботи господарства, доглядали за свійськими тваринами та привносили український колорит до німецьких буднів. Не оминали й відпочинок – відвідували історико-культурні пам’ятки Німеччини та заводи лідерів промисловості. Майбутні фахівці-аграрії, підсумовуючи вищезазначене, сказали, що здобули цінний досвід і впевненість у собі, знайшли нових друзів, дізналися про цікаву форму навчання, отримали комплексні знання про різні виробничі процеси, навчилися впевнено користуватися різною технікою та стали самостійними.

На заході були присутні представники підприємств: Глухівський РЕМ, ТОВ «Велетень», ТОВ «Яструбщанське», ПП «Аграрні інвестиції», ТОВ «Росток-Холдинг», ТОВ «Шалигинське», ТОВ «Агрозем», ТОВ «ГАК», КП «Глухівський тепловий район», ФГ «Пащенко»,, які протягом засідання поставили низку нагальних питань.