Підготовка фахівців-аграріїв – досвід німецьких колег

Представники ГАТІ СНАУ здійснили фахово-інформаційну поїздку в рамках українсько-німецького проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України».

Від нашого навчального закладу на тиждень до Німеччини вирушила делегація у складі заступника директора з навчальної роботи Наталії Горох, завідувача заочного відділення Світлани Самофалової, завідувача відділення агроінженерії Вячеслава Чалого та в.о. заступника директора з навчально-виробничої роботи Олександра Дещенка.

На базі Трісдорфської школи, що має всі можливості для навчання в галузі сільського господарства, педагоги з українських вишів ознайомилися з системою аграрної освіти Німеччини, інтенсивно орієнтовної на практичне навчання. Спочатку Аннет Шмід розповіла присутнім про фаховий центр енергетики та сільськогосподарської техніки, вимоги до вступників і зміст освіти. Далі Маркус Штайнбауер провів заняття з будови кормозбиральних комбайнів CLAAS JAGUAR 930 та John Deere 8300i.

На другий день учасники продовжили вивчати роботу подрібнювачів кормозбиральних машин. Під час розповіді викладача Штефана Хамбергена мова йшла про вимоги до якості приготування кормів для тварин і способи визначення вмісту сухої речовини. Після цього викладачі відвідали лабораторію з машинами й обладнанням для приготування та роздавання кормів, обговорили сучасні вимоги до утримання тварин і способи заготівлі та зберігання силосу. Також лектор надав дидактичні вказівки із проведення практичних занять і продемонстрував/висвітлив системи з'єднання між трактором та різними сільськогосподарськими машинами.

Протягом третього дня українські педагоги отримали можливість попрактикуватися з прес-підбирачами KRONE, CLAAS і PÖTTINGER. Зокрема, вивчили їх принципи роботи, налаштування та технічного обслуговування; побачили, як відбувається пакування сіна, соломи та сінажу в тюки з подальшим упаковуванням їх у сітку та плівку.

На четвертий день фахової поїздки представники нашого вишу разом із колегами з проекту практично ознайомилися з посівною технікою. Серед іншого вони вивчили будову та принципи роботи механічних і пневматичних рядкових сівалок, типи сошників і лемешів тощо. Також спробували налаштувати сівалки на норму висіву.

В останній день працювали з системами кермового управління та технологією ISOBUS. Насамкінець учасники отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.