Українсько-німецький семінар: підсумки

У ГАТІ СНАУ завершив роботу чотириденний практичний семінар «Налаштування та експлуатація зернозбиральних комбайнів», що проходив у рамках проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України».

Останній день присвятили вивченню бортового комп’ютера комбайна. Під керівництвом викладачів студенти безпосередньо в кабіні агрегату налаштовували його на збирання тієї чи іншої культури в певних умовах. Спікер семінару Бернд Хенн наполягав саме на ручному, а не автоматичному налаштуванні, бо агроінженери мають не лише орієнтуватись у стандартах, але й враховувати реальні обставини. Викладачі, які брали участь не лише в цьому, а й у попередніх практичних семінарах, звернули увагу на те, що студенти стали набагато краще орієнтуватись у сучасній техніці, вони без остраху сідають за кермо й упевнено працюють на полі.

Ці семінари дали нам можливість побачити сучасну техніку не тільки на плакатах в аудиторії, - діляться враженнями студенти 41АІ групи Євген Кримов і Дмитро Харченко. – Уже три роки поспіль ми вчимося в реальних польових умовах налаштовувати новітні агрегати, самі сідаємо за кермо. Дізналися дуже багато цікавого та нового й упевнені, що це допоможе нам у майбутній роботі.

Відпрацювавши зі студентами, викладачі повернулися до аудиторії, де заповнили анкети, що допоможуть оцінити ефективність роботи проекту. Після цього директор ГАТІ СНАУ Анатолій Литвиненко вручив подяки за значний внесок у розвиток професійних навичок майбутніх фахівців-аграріїв Бернду Хенну та директору ТОВ «КЛААС УКРАЇНА» Вельку Хольгеру Герхарду.

Головна цінність цього семінару в тому, що ми отримуємо результат, який не лише залишиться в нашому навчальному закладі, а й розійдеться всією Україною, покращуючи фахову підготовку спеціалістів для агропромислового комплексу, - наголосив Анатолій Васильович. – Я дякую керівнику проекту Хансу Георгу Хассенпфлюгу, науково-методичному центру вищої та фахової передвищої освіти, кожному учаснику за те, що ми разом якісно змінюємо освітнє середовище.

Методист вищої категорії НМЦ ВФПО Юрій Борхаленко в свою чергу зазначив, що досвід, отриманий під час практичних семінарів, варто розповсюджувати й за межами коледжів-учасників українсько-німецького проекту. Тому було б доцільно створити групи тренерів із викладачів, які були на всіх семінарах, щоб проводити подібні заняття в інших навчальних закладах.

Насамкінець присутні отримали сертифікати про участь у практичному семінарі «Налаштування та експлуатація зернозбиральних комбайнів».